Hofland header foto Bel button

Nationaal Museum van Speelklok tot Pierement

Het vrolijkste museum van Nederland

Nationaal Museum van Speelklok tot PierementIn de afgelopen vijftig jaar is het Nationaal Museum van Speelklok tot Pierement uitgegroeid van een kleine vrijwilligersorganisatie met een collectie van 20 stukken tot een vooraanstaand museum met een collectie van meer dan 1.000 live spelende muziekinstrumenten en een uitstekende internationale reputatie. 

Het museum is zo ingericht dat de bezoekers er een plezierige tijd beleven. Er is geen andere plek in Nederland waar plezier, educatie, cultuur, geschiedenis en techniek zo nauw met elkaar verweven zijn. Het museum brengt de geschiedenis van de mechanische muziek bijzonder authentiek in beeld door het live laten spelen van de instrumenten of als het niet anders kan via werkende modellen die in het eigen atelier worden gemaakt. Hiertoe beschikt het museum over de benodigde specifieke kennis van de afgelopen vijf honderd jaar. Meer dan vijf eeuwen technische en muzikale ontwikkeling zijn samengebracht voor live presentaties en in het eigen restauratie-atelier. De wereldwijde contacten en vriendschappen zijn onontbeerlijk om te kunnen beschikken over de specifieke kennis voor de restauraties.
De prachtige collectie is het resultaat van 50 jaar intensief verzamelen.

Royal Music Machines

Ter gelegenheid van haar 50-jarig bestaan, presenteert het Nationaal Museum van Speelklok tot Pierement de jubileumtentoonstelling Royal Music Machines. In samenwerking met grote musea zoals het Louvre en de Hermitage, brengt het museum een unieke verzameling van de beroemdste koninklijke muziekautomaten uit de afgelopen 500 jaar samen.

Het Nationaal Museum van Speelklok tot Pierement en Hofland Electronica

“In de beginjaren – we waren toen nog gevestigd in een ander pand achter de Dom – hadden we nog helemaal geen beveiliging nodig. Na de eerste inbraak hebben we zelf inbraakapparatuur aangeschaft en geïnstalleerd”. Aan het woord is Dick van Minnen; al sinds 1970 werkzaam bij het museum en nu hoofd restauratie-atelier en security manager.
“Al snel bleek dat beveiliging een vak apart is; wij hebben toen Hofland Electronica ingeschakeld om de toenemende dreiging van inbraak professioneel aan te pakken. We kregen de kans om met de verhuizing in 1984 naar dit pand – een voormalig kerkgebouw –een compleet nieuw inbraaksignaleringssysteem te installeren”.
Dat het ene beveiligingsbedrijf het andere niet is, heeft het museum inmiddels aan den lijve ondervonden. Vanwege een iets lagere prijs was destijds gekozen voor een ander beveiligingsbedrijf. De beveiligingsinstallatie bleek instabiel door het grote aantal storingen. Uiteindelijk heeft Hofland Electronica de gehele installatie – op de bekabeling na – geheel vervangen. “Ik ben niet alleen heel tevreden over de dienstverlening van Hofland Electronica; als een bekende of een ander museum mij om beveiliging vraagt, adviseer ik om zeker ook met Hofland Electronica te praten”.

“Wat ik belangrijk vind aan een beveiligingsbedrijf in het algemeen, vind ik bij Hofland Electronica in het bijzonder: uitstekende expertise. Ik ben ‘manusje van alles’. Ik heb te weinig tijd om de nieuwe ontwikkelingen bij te houden. Ik vertrouw hiervoor volledig op Hofland Electronica; zij informeren mij regelmatig over de relevante nieuwe ontwikkelingen.”
Ook de mentaliteit spreek Dick van Minnen bijzonder aan. “Er is geen 9 tot 5 mentaliteit. Ze maken de klus helemaal af, ook al wordt het die dag later. De monteur gaat pas weg als hij helemaal klaar is, de installatie heeft gecontroleerd en mij heeft uitgelegd hoe het systeem werkt.
Bij een storing staat de servicemonteur van Hofland Electronica vaak al binnen 2 a 3 uur op de stoep! Hoe ze het doen weet ik niet, maar we hebben nog niet één keer zonder een beveiligingssysteem gezeten”.
Dat de medewerkers van Hofland Electronica lang bij het bedrijf werken, ziet Dick van Minnen als een groot pluspunt. “Je raakt erg vertrouwd met elkaar, er heerst een gemoedelijke sfeer en de monteurs begrijpen dat er in ons museum secuur en netjes moet worden gewerkt”.

Perfect beveiligd en toch prima toegankelijk

De doelstelling van het museum is om de bezoeker een hele plezierige tijd te laten beleven door de uitstraling van de museumstukken, de oorstrelende en soms keiharde muziek en de directe toegankelijkheid. En hier zit een moeilijk punt: toegankelijk gaat niet eenvoudig samen met beveiliging.
Hofland Electronica adviseert niet alleen maar installeert complete beveiligingsinstallaties die meestal onzichtbaar werken maar vanuit preventie soms ook opzettelijk zichtbaar aanwezig zijn.

Flexibiliteit

Het museum slaagt er in om blijvend aantrekkelijk te zijn door steeds weer nieuwe tentoonstellingen te organiseren. Hiervoor wordt een groot beroep gedaan op de flexibiliteit van de slechts 25 medewerkers. Met een relatief klein team worden grote projecten gerealiseerd. Het museum vertrouwt daarom op partners en leveranciers die dezelfde flexibiliteit en meerwaarde kunnen leveren. Voor veiligheid en beveiliging heeft het museum haar partner gevonden bij Hofland Electronica.

Scherp houden

Hofland Electronica geeft advies over de totale beveiliging en de juiste toepassing van camera’s, installeert complete systemen en voert het onderhoud uit. Alle meldingen worden vanuit het beveiligingssysteem rechtstreeks doorgestuurd naar de eigen Particuliere Alarmcentrale van Hofland Electronica. “Vooral de persoonlijke bereikbaarheid van de centralisten, de parate kennis van onze specifieke situatie en het hoge kennisniveau omtrent beveiligingstoepassingen, zijn voor ons van groot belang”.
Het is echter niet zo dat Hofland Electronica automatisch de opdracht verkrijgt voor nieuwe projecten. Een extern bureau houdt alle externe leveranciers scherp in de gaten of hun prijs marktconform is. Dick van Minnen is net als in de restauraties ook financieel heel precies:: “Als een leverancier eenmaal binnen is, lopen wij de kans dat de prijs na verloop van jaren niet meer scherp is. Dat willen wij natuurlijk voorkomen”.

Hele gekke problemen

“Het museum staat soms voor hele gekke problemen. Situaties die zich eigenlijk alleen maar bij ons en bij onze collega’s kunnen voordoen. Dat heeft natuurlijk alles te maken met het publiek dat bijna overal toegang toe heeft, met de veiligheid van hetzelfde publiek en met de beveiliging van onze unieke en onvervangbare museumstukken”. Dick van Minnen schetst een project waarbij de nooddeur uiteraard tijdens openingstijden alleen van binnenuit geopend mag worden maar die via een bijzonder intelligent systeem gecontroleerd wordt bij het inschakelen van het inbraaksignaleringssysteem. 
“Bij zulke projecten vertrouw ik volledig op de expertise van Hofland Electronica, het meedenken en het adviseren. Het resultaat is een perfect geïnstalleerd en gecertificeerd systeem. Petje af!”.
Gratis advies gewenst bij de beveiliging van uw bedrijf of huis?  Neem vrijblijvend contact op